ETYEK ÉS KÖRNYÉKE LÁTNIVALÓI

Korda Filmpark

A filmpark számos interaktív elemmel tarkítva nyújt betekintést a filmkészítésbe, továbbá épített forgatási helyszínei is megtekinthetők a szabad térben, vezetett túrák keretében. A stúdió számos gyermekprogramot, családi programot szervez az év során, csapatépítő tréningeket is fogad különös programokkal. Szerdától vasárnapig tart nyitva. https://kordafilmpark.hu/

Girl in a jacket 21 perc (1,4 km), a következőn keresztül: Korda út

Szent Orbán szobor

A szőlősgazdák és szőlőhegyek védő-szentjének, Szent Orbán tiszteletére több szobrot is állítottak az Öreghegyen, illetve a Vérti-dűlőn, ez utóbbi műemléki védettséget is élvez.

Girl in a jacket 15 perc (1,1 km), a következőn keresztül: Szépvölgyi út

Mária szobrok

Az Öreg-hegyen áll az 1776-ból származó Szűz Mária-szobor, a Katolikus templom-kertben álló Szűz Mária szobor 1771-ben készült. A Segítő Szűzanya-szobrát 2002-ben állították fel az Öreghegyi út mellett.

Girl in a jacket 19 perc (1,5 km), a következőn keresztül: Báthori dűlő, Borvirág utca és Öreghegyi út

Magyar- Kút

Ez a forrás – melynek vízhozama ma is 6-700 liter percenként – táplálja évezredek óta a Nádas tavat. A kút épülete a XIX. század első felében épült klasszicista stílusban. A Magyar-kút szolgáltatta az ivóvizet az emberek és állatok részére. Itt áll a Nepomuki Szent János-szobor, itt állították fel továbbá a Kitelepítési emlékművet.

Girl in a jacket 17 perc (1,4 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Etyeki Sarlós Boldogasszony templom

1723 óta rendelkezünk e templomról adatokkal, ugyanettől az évtől kezdve történtek anyakönyvi bejegyzések is. Mai temploma 1814-1816 között épült Reider József tervei alapján. A késő barokk templomot 1839-ben építették újjá, ekkor alakult ki mai formája.

Girl in a jacket 20 perc (1,5 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Botpusztai Szeplőtelen Fogantatás kápolna és rendház- Boti tó

Botpuszta Etyek egyik városrésze, ahol ez a XV. századi gótikus eredetű templom áll. a XVIII. században a nazarénus rend két szerzetese számára felépítettek mellé egy rendházat is.

Érdekes információk a kápolnáról és környékéről: https://www.turistamagazin.hu/hir/pusztatemplom-samanbelyegzovel-boti-kapolna

Napjainkban a háta mögött, az Etyek-patak felduzzasztásával kialakított Etyeki horgásztó víztükrére pillanthat a fák lombjai között, míg frontálisan a sokadszorra feltámadó Botpuszta szépen rendbe tartott, piros cserepes háztetőivel szemezhet.

A Boti tó a falu határától északra terül el, melyet a ’70-es években a Hungarovin hozott létre, hogy a híres Törley pezsgő alapjául szolgáló hatalmas szőlőterületeket öntözhessék vizéből. A tó az Etyeki Horgász Egyesület saját tulajdona, 180 fős taglétszámmal, egy exkluzív klubhoz hasonlóan működik.

Girl in a jacket 38 perc (2,9 km), a következőn keresztül: Újhegy

Heimat Museum- Német Nemzetiségi Tájház

Nyitva: előzetes egyeztetés szerint. 2091 Etyek, Magyar u. 5. Telefon: 06-20/589-7863.

Girl in a jacket 22 perc (1,7 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Etyeki Műhely

„Etyek a műhely, stúdió, munkahely otthon. Szellemi és fizikai központ ebben az országban. Önmagában egy alkotás. Tárgyak, szépségek fontosak. Összevonja Erdélyt a Dunántúllal és az Északot Déllel is. Találkozóhelye a múltnak, nagyon ősi múltnak, és természetesen a jelennek. Etyek valami módon szimbólummá nőtt, mert az értelem, a szellem kortárs lehetőségét bizonyította és tartósan bizonyítja.”

(Dávid Katalin művészettörténész, 1996.)

Cím: Etyek 2091, Magyar utca 65. Telefon: 06 20 622-812 

Programok, információ, aktuális események: https://etyekimuhely.hu

Girl in a jacket 23 perc (1,8 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Körpince pince együttes

A történelmi jelentőségű Körpince pinceegyüttes, a Kecskegödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak a település gyöngyszemei. A környéken már a rómaiak idejében is foglalkoztak szőlőműveléssel, a szőlőtermesztés mai hagyományai az 1700-as évek elejére vezethetők vissza. Ekkor mintegy 112 német családot telepítettek a községbe, akik felvirágoztatták a mezőgazdaságot. 

Etyek az 1860-as évek közepétől vált a főváros szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek nagy része még mai is áll. Az Etyek boros hagyományait felidéző, kőből épült pincék sora különleges látványt nyújt a kéményeken bort kóstoló Bacchus-szobrokkal.

Girl in a jacket 29 perc (2,2 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Etyeki Lovarda

Az Etyek-Budai borvidék egyik legszebb részén található a lovarda. A karámon belüli lovasoktatás mellett tereplovaglást is szerveznek. http://www.etyekilovarda.hu/

Girl in a jacket 45 perc (3,4 km), a következőn keresztül: Újhegy

Kecskegödör

A történelmi jelentőségű Körpince pince együttes mellett, a Kecskegödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak a település gyöngyszemei. 

Girl in a jacket 35 perc (2,7 km), a következőn keresztül: Báthori dűlő

Pumpapálya Etyek

Girl in a jacket 26 perc (2,0 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

La Estancia Polo Club

Budapesttől csupán 20 percre, Etyek, az úgy nevezett „Budapest szőlőskertje” adott helyet a La Estancia Polo Clubnak , mely 1998-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönségnek.

Egy póló pálya és egy gyakorló pálya „ stick and ball field „várja a játékosokat, valamint a nem játszó barátok a klubházban hűsölhetnek és csillapíthatják szomjukat. Egy 16 boxos istálló és több karám nyújt kényelmes tartózkodást a lovak számára is.

A kontinentális éghajlatnak köszönhetően a póló szezon általában május 1-től október 30-ig tart.

Girl in a jacket 15 perc (2,7 km), a következőn keresztül: Kossuth Lajos u. és Alcsúti út

Diana és Zoltán Horgásztó és Pihenő Park

https://dianaeszoltanhorgaszto.hu/

Girl in a jacket 28 perc (6,0 km), a következőn keresztül: Báthori dűlő

Alcsútdoboz- Pannonia Golf & Country Club

A 18 lyukú golfpályája Alcsútdoboz és Etyek között, egy völgyben húzódik. Nyolc szakaszon tavak színesítik a játékot, és kihívást jelenthetnek a dimbes-dombos zászló célterületek pozíciói is. A 6 különböző elütő hely igazi, korrekt képet adhat kezdő és haladó játékosoknak golftudásukról. A természeti környezet, a gyönyörű és gondosan ápolt pálya kiváló ütésekre inspirálja a golfozót. A helyszínen étterem is rendelkezésre áll. https://golfpannonia.hu/

Girl in a jacket 34 perc (10,1 km), a következőn keresztül: Báthori dűlő

Alcsútdobozi Arborétum

Az arborétum mesés Csaplári-erdőben helyezkedik el, az Alcsútdobozi Kalandpark mellett. Februárban búcsúzik a tél, megjelenik a tavasz első hírnöke, a hóvirág. Márciusban már az ibolya, kökörcsin virágzása is megtekinthető. Áprilisban a vándormadarak is megérkeznek. Az arborétumban a kirándulók találkozhatnak tőkés récékkel, bütykös hattyúkkal. Virágoznak a nárciszok, gyöngyikék. Májusban virágzik a japánakác, tulipánok, és különféle gombafajták megtalálhatók. Június elején rendezik immár 5 éve a Vál-völgyi Zsúr többnapos rendezvényt. Szintén júniusban, Szentivánéj környékén egyedi természeti jelenség a Szentjánosbogártánc. Augusztusban az arborétum taván tündökölnek a tavirózsák. A látogatáshoz szakvezetés is kérhető. https://www.alcsuti-arboretum.hu/

Girl in a jacket 50 perc (15 km), a következőn keresztül: 811. út

Alcsútdobozi kalandpark

Az Alcsútdobozi Arborétum és a Puskás Ferenc Sport Hotel mellett található. 1 gyermek, 1 junior, egy felnőtt pálya, továbbá egy csapatépítő pálya áll rendelkezésre. Nyitva tartás: szombat-vasárnap 10.00-18.00, illetve hétköznapokon megfelelő létszám esetén előre egyeztetett időpontban.

http://alcsutikalandpark.hu/

Girl in a jacket 50 perc (15,3 km), a következőn keresztül: 811. út

Felcsút, Vál-völgyi Kisvasút

A szezonon kívüli időszakban (április 30-ig) hétvégenként, május 1-június 15 között hétköznap is közlekedő kisvasút főként a kisgyermekes családok, nyugdíjasok számára nyújt lehetőséget Felcsútról a Puskás Akadémia vagy az Alcsúti Arborétum irányába a közlekedésre. Ünnepnapokon általában külön programlehetőséget is biztosítanak a vonaton, illetve a felcsúti állomáson.

https://valvolgyikisvasut.hu/felcsut-vasutallomas

Girl in a jacket 44 perc (14,2 km), a következőn keresztül: 811. út

Felcsút - Puskás Akadémia

Makovecz Imre által tervezett sportkomplexum egyedi építészeti élményt nyújt. Bejárása idegenvezetővel lehetséges. Látogathatóak a stadion különleges és exkluzív helyiségei a díszpáholytól az öltözőig, a sajtótájékoztató-teremtől az elnökségi tárgyalóig. Megcsodálhatják Puskás Ferenc relikviáit, leülhetnek a pálya melletti kispadra, fényképezkedhetnek a Puskás szobornál, megnézhetik, hol laknak a Puskás akadémisták, és betérhetnek a futballközpont kétszáz éves kápolnájába. A 90 perces vezetett túra a felcsúti Fő utca és Puskás Ferenc utca sarkán álló akadémiai épület recepciójától indul. https://puskasakademia.hu/

Girl in a jacket 56 perc (17,4 km), a következőn keresztül: 811. út

Tabajd- Tabajdi mezítlábas park

Az országban az egyik első olyan útvonal, ahol cipő nélkül 21 féle járófelületen dolgoztathatjuk meg talpizmainkat. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van, bebátorkodhatunk a patakba is. Az útvonal végén egy játszótér is várja a gyerekeket. https://mezitlabaspark.hu/ 

Girl in a jacket 39 perc (12,2 km), a következőn keresztül: Dózsa György u.

Tabajdi Római kori kőtár

Az Önkormányzat épületében látható az önkormányzat nyitvatartási idejében a római kori kőtár.

Girl in a jacket 57 perc (18,5 km), a következőn keresztül: Petőfi u.

Vál- LOVE szobor

Válon található az ukrán Alexander Milov monumentális alkotása, amit a 2015-ös amerikai Burning Man Fesztiválon mutatott be és azóta igazi világhírnévnek örvend. 2017-ben került Magyarországra, a Haraszty pincészet birtokába. A Szerelem-szobor nem csak a külalakja miatt igazán különleges, hanem attól is, hogy váli  szőlőültetvények kellős közepén kapott helyet. Az elénk táruló látvány tényleg monumentális, hiszen a szobor nagyjából 10 méter magas és 16 méter széles. A LOVE-szobor két, egymásnak háttal ülő, magába forduló, drótokból megformázott nőt és férfit, s a bennük „élő” két egymás felé forduló, kezüket a másik irányába nyújtó gyermeket ábrázol.

Girl in a jacket 50 perc (15,3 km), a következőn keresztül: Felső utca

Zsámbék

Zsámbék egyedülálló látványossága, a XIII. századi premontrei templom maradványa. A késő román, korai gótikus stílusban épült háromhajós bazilika romos állapotában is gyönyörű épület messze földről vonzza ide a látogatókat, akik ide érkezve a templom melletti, egykori kolostor romjaiban kialakított kőtárat is megtekinthetik. A fenséges bazilika az 1220-as években épült, kezdetben a premontreiek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött. Mellette állt a kolostor, amely a premontrei rend otthona volt. 

Girl in a jacket 1 óra 7 perc (19,5 km), a következőn keresztül: Gumi út

Lámpamúzeum

A Lámpamúzeum 1979-ben nyitotta meg kapuit. Ma már több, mint 1100 világító tárgy található a múzeumban, a mesteri finomsággal kidolgozott kínai és meisseni porcelánlámpáktól kezdve az egyszerű vasúti fényforrásokig, mécsesekig. A nemzetközi mércével mérve is páratlan kollekció, 1995-ben bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, tagjai közé választotta az amerikai Nemzetközi Lámpaklub és az Ausztrál Múzeumok Társasága.

Girl in a jacket 1 óra 2 perc (18,7 km), a következőn keresztül: Gumi út

Népi lakóház

Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház (Sváb Tájház), Zsámbék, Bicskei u. 12. 

A bemutatott festett sváb bútorok, ruhák, használati tárgyak, a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot ismertetik meg a látogatókkal. A ház homlokzatát a pásztorok védőszentjét, Szent Vendelt ábrázoló dombormű díszíti.

Girl in a jacket 1 óra 4 perc (19,2 km), a következőn keresztül: Gumi út

Biatorbágy

A viadukt a magyar vasúttörténet legfényesebb korszakának az emléke, emellett nagyszerű látványosság is. Az első hidat 188384-ben, másodikat 1898-ban építették.

Girl in a jacket 31 perc (9,6 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Szily-kápolna

Szily József által még 1817-ben építtetett, Szent Vendelnek, a pásztorok védőszentjének tiszteletére emelt klasszicista kápolna. Sajnos az évtizedek alatt a kápolna eredeti kialakítását elveszítette, az építményt feldúlták, megrongálták, mai, felújított arca mégis sok zarándokot vonz.

Girl in a jacket 36 perc (10,3 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Bia Horgásztó

A horgásztavat a Budai-hegység nyugati oldalán végigfutó Békás-patak mellett 1955-ban alakították ki. A Peca-tó partja pihenésre is alkalmas helyszíne lehet a kifáradt kirándulónak. 

Girl in a jacket 26 perc (8,9 km), a következőn keresztül: Alcsúti út

Nyakas-kő

A kápolnától körülbelül 3 kilométerre, a piros jelzés mentén található a Pannon-tenger egyik sziklája, a Nyakas-kő. A Pannon-tenger által formált sziklaalakzatok a látványosabb természeti szépségei közé tartoznak. Kiemelkedően szép panoráma nyílik innen a Biai-tóra és Etyek felé.

A Viadukttól a piros jelzés visz a Kő-hegyre, ahol vadregényes erdőkön, néhol kellemetlen emelkedőkön keresztül visz az út a Hármas-sziklához, ahonnan pazar kilátás tárul az ember elé. A sziklák széléről Biatorbágy makett méretben, az Iharosi-erdő és Sóskút is látható. A Kő-hegy lábánál a kaptárkövek misztikus alakzatai fogadnak, amelyek különleges, kaptárszerű fülkéiről mind a mai napig nem tudták megállapítani, hogy hogyan és milyen célból keletkezhettek. Az Iharos kútnál geocaching pont is található.

Etyek-Budai Borvidék

Etyek Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki dombság kezdetén, a Zsámbéki medence szélén, Budapesttől 26 km-re fekszik. A környék szőlőtermesztő kultúrája több száz évre nyúlik vissza. Már a rómaiak idejében is foglalkoztak szőlőműveléssel ezen a területen, a szőlőtermesztés hagyományait azonban csak a törökök kiűzése után, az 1700-as évek elejétől kezdve ismerjük. 1715-ben 13 kapás, 1720-ban pedig már 28 kapás szőlőt műveltek. 1720 és 1770 között 112 német családot telepítenek a községbe. Würtenbergből főként parasztok jöttek, akik felszántották a letarolt földeket, irtották az erdőket és néhány évtized alatt virágzott a szőlőtermelés és a mezőgazdaság Etyeken. Fő szőlőfajtaként a hosszúcipkájút termesztették, amelyet németül Schlampernek, sőt Etyeken Frechschlampernek (pimasz lomposnak) neveztek. Az 1800-as évek elején elterjedt és elfogadottá vált az ún. bérleti rendszer. Ezekben az évtizedekben egyre nagyobb területeket telepítettek be szőlővel. Az 1836. évi felmérés 266 hold és 999 négyszögöl szőlőt jegyez le. A kedvező piaci feltételek következményeképpen, az 1860-as évek közepétől a községben jelentős művelési ág a szőlőművelés. Ebben az időszakban egymás után épülnek az etyeki és sóskúti kőből rakott pincék, melyek jelentős része most is fellelhető, használatban lévő. Történelmi jelentőségű az ez időtájt kialakult egyedi pinceegyüttes, a Körpince, illetve a Kecskegödör és a Sóskúti úti pincesor. Fejlődtek a szőlőtermelés, szüret és feldolgozás speciális eszközei, monumentális, ma is működőképes bálványsajtók készültek. Az etyeki bort – felfedezve annak kiváló tulajdonságait pezsgő készítéséhez – a századforduló után szinte kizárólagosan Törley József budafoki pezsgőgyára vásárolta fel. Kialakult a borkereskedelemből élők csoportja, a borügynökök a pezsgőgyártáshoz szükséges alapanyagot közvetítették a termelőktől a felhasználóhoz. Etyek gazdasági életében a szőlőtermelés jelentős szerepet játszott, 1940-ig az etyekiek 600 ha-on telepítettek szőlőt. 1946 márciusában Németországba telepítették a német lakosság 83%-át. A kitelepítés miatt a szőlőkultúra is válságba jutott. 10 év alatt 700 kat. hold szőlő pusztult ki, 960 pincéből közel 500-at lebontottak, s a vagyont érő faprésekből néhány tucat maradt csak hírmondóként. Az 1955-ös év hozta meg a fordulatot, amikor is megalakult a Hungarovin Borgazdasági Kombinát etyeki célgazdasága a hajdan virágzó etyeki szőlőkultúra rekonstrukciójára. Ebben az időszakban a szőlőtermelést Etyeken csak a szőlőgazdaság jelentette. 1957-58 között alakult ki a jelenlegi gazdasági terület, melyben 1000 ha-t megközelíti a szőlőfelület. Az 1980-as évek telepítéseinek, illetve a fajtaváltásnak köszönhetően elindult a minőségi bortermelés. Etyek és környékének jellemző szőlőfajtái a Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Szürkebarát, Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai rizling, Zöldveltelini, Pinot Blanc, Cserszegi fűszeres. A Bicskétől Pákozdig húzódó 1600 ha-nyi szőlőültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra. Az Etyeki Borvidék megnevezést az 1997. évi bortörvény Etyek-Budai Borvidékre változtatta. A borvidék területe két részre oszlik:

Etyeki körzet: Bicske, Csabdi, Etyek, Kajászó, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Vál.

Budai körzet: Budajenő, Budakeszi, Pilisborosjenő, Telki, Üröm, Tök.

Etyek környékének adottságai szinte megegyeznek Champagne-éval azzal a különbséggel, hogy itt nincs fagyveszély, s hosszú idők óta nem volt jégverés sem. A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres, savas borok készítésére rendelték a területet.

Borturizmus, etyeki Pincészetek

Anonym Pince http://www.anonympince.hu/

Nádas Borműhely  https://nadasbormuhely.hu/

Pécseli Pince https://pecseli.hu/

Etyeki Kúria https://etyekikuria.com/

Szijjártó Előd Pincészete https://szijjartoelod.hu/

Hernyák Birtok http://hernyak.hu/

Orosz Gyula Családi Pincészete https://oroszgyula.hu/

Debreczeni Birtok https://debreczenipince.hu/

Tátrai Pincészet https://www.tatraipinceszet.hu/

Kattra Pincészet http://www.etyekibor.hu/

Rókusfalvy Birtok https://rokusfalvybirtok.hu/

Haraszty Pincészet https://haraszthy.hu/

Vértes Birtok http://vertesbirtok.hu/

Gombai Pezsgőpince https://gombaipezsgopince.hu/

Budaprés cider https://budapres.hu/etyek/